Rasinfo

Karakter

De Epagneul Français is van nature een hond met een zacht karakter, intelligent en gemakkelijk in de omgang. Het is een veelzijdige hond die door zijn zachte karakter averechts zal reageren op een ‘harde hand’ bij zijn training.

Het is een veelzijdige hond die bij voorkeur wordt gebruikt bij de jacht op klein wild. Zijn werkterrein is breed en ondanks zijn zachte karakter deinst hij niet terug voor zwaar en moeilijk terrein. Zijn atletische ranke bouw maakt hem geschikt voor de jacht in bos, veld en moeras.

De Epagneul Français werkt zowel voor als na het schot.
Intelligent als de Epagneul Français is kan en moet hij zich aanpassen aan de omstandigheden. Hij is gebouwd voor een continue maar vooral economische inspanning. Al naar gelang het terrein gebruik makend van een soepele, gematigde galop of lichte draf. Bij moeilijk terrein een meer gematigd afwisselend tempo, maar altijd op een wijze die werklust en passie uitstraalt.


De zoekwijze moet een grootte hebben van 50 tot 100 meter aan elke kant en een voldoende opening zonder overdrijving om de effectiviteit te behouden. De zoekwijze moet methodisch zijn maar niet gemechaniseerd. Verder dient de zoekwijze te worden aangepast aan de biotoop en de terreinconfiguratie, zonder daarbij het contact met de voorjager te verliezen.


Het hoofd dient bij voorkeur iets boven de lijn van de rug gedragen te geworden, dit mag afwijken afhankelijk van de omstandigheden maar moet altijd een actieve werkhouding blijven uitstralen.


Door zijn mix aan kwaliteiten: staande hond, spaniël en retriever en de daarbij behorende fijne, gevoelige neus zijn korte grondcontroles en het even tot staan komen om verwaaiing te verifiëren toegestaan, mits de omstandigheden daar aanleiding voor geven en deze gerechtvaardigd blijken te zijn.


Het arrêt dient met overtuiging uitgevoerd te worden zodat het wild dwingend wordt geblokkeerd. Bij het voorstaan, moet de hond autoriteit uitstralen in zijn houding, Bij voorkeur met de neus, rug en staart op één lijn. Deze lijn moet intact blijven ook als de hond door omstandigheden gedwongen het wild langer moet blokkeren en daarvoor een lagere houding aanneemt. De hond mag daarbij, hoewel van oorsprong met hem gejaagd werd onder het net, niet gaan liggen.

De hond dient voorzichtig maar met gezag te couleren en zo het wild te presenteren. Weigering om te couleren, behalve in de onmiddellijke nabijheid van het wild moet als een ernstige fout worden beschouwd.

Bij vertrek van het wild moet de Epagneul Français zijn plaats houden. Zelfs met een schitterend arrêt en coulé vooraf zal het niet houden van de plaats een CACT in de weg staan.


De natuurlijke relatie met het zachte karakter van de Epagneul Français moet consequent, enthousiast en vrolijk worden onderhouden.


Tot slot, de Epagneul Français zal met de juiste begeleiding en opvoeding flexibel en gevoelig maar, zonder buitensporige nervositeit de wens van zijn gebruiker beantwoorden.


Noot: Al deze kenmerken zijn het gewenste niveau; Breng deze niet naar een hoger niveau zodat de Epagneul Français in stijl en aard een Epagneul Français blijft.


Bron: Un chien de chasse L’ Epagneul Français un coup de coeur van Mr. Jean Louvet.

Rasstandaard

PUBLICATIEDATUM VAN DE ORGINEEL GELDENDE RASSTANDAARD: 11/04/2008.
GEBRUIK: Voorstaande Hond.
CLASSIFICATION F.C.I.: Groep 7 Voorstaande Honden.
Sectie 1.2 Continentaal Voorstaande Hond van het spaniël type.
Met werkproef.

Oorsprong: Frankrijk

Vertaling: Dhr. W. Wellens

KORTE HISTORISCHE SAMENVATTING:
De Epagneul Français stamt af van de vogelhonden zoals ze zijn beschreven door Gaston Febus en voor jacht werden gebruikt in de Middel Eeuwen. De Epagneul Français is de stamvader van diverse variëteiten van jagende spaniëlachtige honden. Door selectie heeft het ras zich ontwikkeld tot een elegante atletische hond, die makkelijk tot voorstaan komt, heden ten dagen uitmuntend in werkproeven. De eerste rasstandaard dateert van 1891 en werd opgesteld door James de Connick. Deze is diverse malen aangepast om zodoende aan te sluiten bij de verdere ontwikkeling van het ras.

ALGEMENE VERSCHIJNING:
Hond van middelmatige grootte, elegant en goed gespierd met normale lichaamsverhoudingen van het braccoide type. Zijn uitgebalanceerde bouw toont kracht en hardheid, geschikt voor het werk waarvoor hij oorspronkelijk bedoeld is. De botstructuur is sterk zonder echter grof te lijken..

BELANGRIJKE VERHOUDINGEN:
De lengte van het lichaam, gemeten van de punten van het schouderblad tot de punten van de zitbenen bedraagt 2 tot 3 centimeter meer dan de schofthoogte (De hond past binnen een rechthoek). De lengte van de borst is gelijk aan of bedraagt meer dan 6/10 van de lengte van het lichaam.

GEDRAG EN TEMPERAMENT:
Evenwichtig, vrij, zacht, kalm, leergierig, enthousiaste jager, sociaal met soortgenoten en een ideale metgezel onder alle omstandigheden. Uitmuntende voorstaande hond die ook als retriever zijn mannetje staat.

HOOFD:
Trots gedragen, niet zwaar, niet overdreven droog maar met goede verhoudingen, van middelmatige lengte en breedte.

SCHEDEL GEDEELTE:
Schedel: De zijkanten van de schedel lopen nagenoeg parallel. De wenkbrauwbogen zijn duidelijk aangegeven. Van de zijkant gezien lopen de lijnen van het schedeldak en de neusrug uit elkaar.
Stop: Progressief oplopend en middelmatig geaccentueerd overkomend.

VOORSNUIT:
Neus: Goed gepigmenteerd, de neusgaten goed ontwikkeld.
Neusrug: Een licht gebogen (convex) verdient de voorkeur boven een rechte, ze is iets korter dan de lengte van de schedel.
Lippen: De bovenlip past goed. Van de zijkant gezien van bij de neusspiegel eerst recht naar beneden om vervolgens met een toenemende boog tot aan de goed gesloten mondhoek door te lopen. De bovenlip mag de onderlip niet te ruim overlappen.
Kiezen en Tanden: Kompleet gebit. Schaargebit of tanggebit.
Ogen: De ogen zijn donker amberkleurig met een zachte intelligente uitdrukking. Ze zijn nogal groot en van ovale vorm. De oogleden omsluiten de oogbol goed. Het bovenste ooglid is rijkelijk voorzien van wimpers.
Oren: Het behang wordt goed tegen het hoofd gedragen en is ter hoogte van de ooglijn aangezet en eindigt in een afgeronde punt en is rijkelijk bevederd. Wanneer het oor naar voren wordt getrokken reikt de punt van het oor bijna tot aan het begin van de neusspiegel.

HALS:
Goed gespierd, licht gebogen, ovale hals zonder overmatige huidplooien.

BODY / Lichaam:
Bovenbelijning: Achter de schouderpunten licht dalend, verder recht en vast in beweging.
Schoft: Droog, tamelijk hoog en breed.
Lendenen: Breed, niet te lang en krachtig gespierd.
Croupe: Breed, gerond in de richting van de lendenen verlopend en zonder zichtbare beenderen.
Borst: Veel ruimte voor hart en veel inhoud, reikend tot aan de ellebogen. Duidelijke waarneembare voorborst en goed gerond.
Onderbelijning: Geleidelijk oplopende buikbelijning.

STAART:
Niet gecoupeerd, reikend tot de hak, zonder zijwaartse afwijkingen, onder de rugbelijning aangezet en licht dalend in de vorm van een sabel gedragen. Dik bij de aanzet, progressief minder wordend naar de punt. Bevederd met lang golvend zijdeachtig haar dat in het midden langer is en naar de punt toe sterk afneemt.

LEDEMATEN
VOORHAND: De voorhand is loodrecht. De achterkant van de voorbenen is bevederd met golvend zijdeachtig haar van medium lengte boven de ellebogen, maar zeker langer aan het onderbeen en reikend tot aan de pols.
Schouders: Goed tegen de borst geplaatst en goed gehoekt (50° ten opzichte van de horizontale lijn).
Opper arm: Lengte een derde van de schofthoogte en een hoek met de horizontale lijn vormend van bijna 60°.
Onder arm: Droog en gespierd.
Polsgewricht en Pols: Duidelijk aangegeven met zichtbaar droog been zonder grof te zijn. De pols is licht gehoekt.
Voorvoeten: Ovaal, met vaste goed gebogen tenen en sterke, zwarte nagels. Bevedering tussen de tenen. De voetzolen zijn sterk en donker.
ACHTERHAND: Van achter gezien is de achterhand loodrecht, de ledematen zijn sterk met goede gespierde dijbenen en onderbenen.
Dijbeen: Breed en tamelijk lang met sterke goed zichtbare bespiering. Deze vormt een hoek met de horizontale lijn die ligt tussen 65° and 70°.
Onderbeen: Van ongeveer gelijke lengte als het dijbeen met goed ontwikkelde zichtbare bespiering.
Hak verbinding: Vast en sterk.
Achtervoeten: Ovaal en iets langer dan de voorvoeten doch met dezelfde karakteristieken.

GANGEN EN BEWEGING:
Makkelijk, soepel, regelmatig en energiek doch elegant blijvend. De benen bewegen goed in de as van het lichaam zonder overdreven verticale schommelingen van de bovenbelijning en zonder een rollende rugbelijning.

HUID:
Soepel en het lichaam strak omsluitend.

VACHT
HAAR: Lang en golvend op de oren, de oorpunten overschrijdend. Eveneens lang en golvend op de rug en aan de achterkant van de benen en aan de staart. Vlak zijdeachtig haar op het lichaam, weinig golvend achter de nek en boven bij de staartaanzet. Kort en fijn op het hoofd.
KLEUR: Wit en bruin met medium vlekjes (spots), soms zijn deze overheersend met onregelmatige platen, licht of normaal gevlekt en schimmel zonder overdrijving. Het bruin varieert van geelbruin tot donker leverkleurig. Een witte bles en wit op het hoofd, als dit niet te breed is, worden gewaardeerd. De afwezigheid van wit op het hoofd wordt zeker toegestaan. Alle vliezen (oogleden, lippen, neusspiegel) zijn aan de buitenkant bruin zonder depigmentatie op met name de neus en oogleden.

GROOTTE:
Van 56 tot 61 cm voor reuen.
Van 55 tot 59 cm voor teven.
Een afwijking van 2 cm naar boven is toegestaan.

FOUTEN:Iedere afwijking van de voorgaande punten dient als fout beschouwd te worden echter de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.Schedel te breed.Voorsnuit te kort.Licht oog.Behang deels wit, te kort of driehoekig van vorm.Wammen.Haakstaart.Slechte stand van de benen.Gemis aan bot.Haar krullerig op het lichaam.Te weinig zijdeachtige bevedering.Oog dat omgeven wordt door wit, het derde ooglid gepigmenteerd.

UITSLUITENDE FOUTEN:Gebrek aan type.Duidelijk naar elkaar toelopende aslijnen van de schedel en voorsnuit.Onder of overbeet van meer dan een millimeter.Het missen van elk ander tand dan de P 1.Entropion of ectropion.Verschillende oogkleuren. (blauw en amberkleurig oog).Te lichte oogkleur voor honden die ouder zijn dan 2 jaar.Scheelheid.Aanwezigheid van hubertusklauwen aan de achterbenen.Iedere andere kleur dan wit en bruin.Depigmentatie (veel roze op de neus en/of op de oogleden).Grootte buiten de grenzen van de standaard.Timide, agressieve honden of honden die bijten.Belangrijke afwijkingen qua vorm of in constructie.Gebreken die hem voor het werk ongeschikt maken.

N.B. : Bij reuen dienen twee ogenschijnlijk normale teeltballen volledig in het scrotum te zijn afgedaald.